Verkiezingen

Een overzicht van de verkiezingsdebatten in 2023

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 worden er verschillende
verkiezingsdebatten georganiseerd. Tijdens deze debatten gaan de lijsttrekkers met elkaar in
discussie over een breed scala aan onderwerpen.

Belangrijkste thema’s

Onderzoeksbureau Ipsos deed
representatief onderzoek naar de belangrijkste thema’s door de volgende vraag voor te
leggen: “Waar zouden volgens u de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer over
moeten gaan?“ Daar kwam het volgende resultaat uit:
1. Kosten van levensonderhoud / inflatie
2. Gezondheidszorg
3. Immigratie en asiel
4. Woningmarkt
5. Klimaat en duurzaamheid
Als we kijken naar de vragen die de Volkskrant meeneemt in haar stemchecker dan lijkt dit
ook overeen te komen, andere belangrijke thema’s zijn:
De geopolitieke situatie (Oorlogen in Israël en Oekraïne)
Veiligheid en justitie.

Overzicht van alle lijsttrekkersdebatten in 2023

Vanaf 22 oktober gaan de verschillende lijsttrekkers met elkaar in debat. Hieronder een
volledig overzicht van de verkiezingsdebatten:

College Tour (22 oktober)

Het College Tour-debat op zondag 22 oktober biedt een platform voor politieke discussie in aanloop naar de verkiezingen. Gehouden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en live uitgezonden om 20.15 uur door KRO-NCRV op NPO 3. Studenten krijgen tijdens dit debat een kans om een vraag te stellen aan een of enkele lijsttrekkers. Klik hier om dit debat terug te kijken

EW Klimaattop (1 november)

Tijdens de EW klimaattop gaan verschillende politieke leiders, waaronder Rob Jetten (D66), CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal en BBB-premierskandidaat Mona Keijzer met elkaar in debat over klimaat gerelateerde kwesties. De top vindt plaats in het AFAS Theater in Leusden van 13.30 tot 17.30 uur. Wil je dit debat bijwonen? je kunt je hier nog aanmelden voor het verkiezingsdebat.

Midden-Oosten Verkiezingsdebat (2 november)

Het Midden-Oosten Verkiezingsdebat op 2 november biedt een platform voor een discussie over de positie van Nederland ten opzichte van het Midden-Oosten. Tijdens dit debat zal het door de partijen voorgestane buitenlandbeleid worden besproken. Het debat vindt plaats op donderdag 2 november om 20:00 in de Rode Hoed te Amsterdam. Dit debat bijwonen? Dat kan door je hier aan te melden.

RTL Verkiezingsdebat 1 (5 november)

Het eerste RTL-verkiezingsdebat vindt plaats op 5 november 2023 in Felix Meritis, Amsterdam. Lijsttrekkers van de grootste drie partijen volgens de peilingen gaan in debat, onder leiding van Daphne Lammers en Fons Lambie. (Wanneer de marge tussen de derde en vierdie partij erg klein is doen er mogelijk 4 partijen mee aan het debat) Na het debat is er een nabespreking in de talkshow ‘Renze’

RTL Verkiezingsdebat 2 (12 november)

Het tweede RTL-verkiezingsdebat is gepland op 12 november 2023. Net als het eerste debat, maakt deze uitzending deel uit van een reeks speciale uitzendingen van RTL rond de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Tijdens dit debat zullen lijsttrekkers van verschillende politieke partijen wederom de kans krijgen om hun standpunten te delen en vragen van zowel de moderators als het publiek te beantwoorden.

De Toekomst van Nederland (20 november)

Op maandag 20 november vindt het EenVandaag-verkiezingsdebat ‘De Toekomst van Nederland’ plaats, met ruim duizend studenten als publiek. Het debat, dat wordt gehouden in Ahoy Rotterdam, zal worden bijgewoond door zes lijsttrekkers: Dilan Yesilgöz (VVD), Frans Timmermans (GL/PvdA), Geert Wilders (PVV), Rob Jetten (D66), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB). Het debat van vijftig minuten, onder leiding van Pieter Jan Hagens, wordt uitgezonden door AVROTROS op zowel televisie als radio.

https://www.ipsos.com/nl-nl/peiling-verkiezingsthemas-bestaanszekerheid-als-
campagnethema-draagvlak-monarchie

To top